Kategoriler

GASTROMİ KARAMAN

GASTROMİ KARAMAN

Karaman mutfağı daha önce Konya iline bağlı olması sebebiyle benzer özelliklerde olmaktadır. Karaman’da tarımsal faaliyetler ağırlıklı olarak tahıldan oluştuğu için yemeklerde bolca kullanılmaktadır. Karaman mutfağında et yemekleri, çorbalar ve bir çok çeşitte dolma bulunur. Karaman mutfağı Konya mutfağının lezzetlerine de sahiptir. Karaman mutfağında dolma türünden yemekler farklı çeşitlerde sunulmaktadır. Piliç dolması, bıldırcın dolması, domates dolması, kabak çiçeği dolması, eğey dolması ve ilisira dolması gibi çeşitleri bulunur. Çorba çeşitleri arasında arabaşı, batırık ve toyga çorbası yer almaktadır.

Karaman yemekleri arasında en meşhur olanları; calla yemeği,  batırık, arabaşı çorbası, çullama,  bıldırcın dolması gibi lezzetler bulunmaktadır. Tatlı olarak da zerde, lokur ve kuymak yer almaktadır. Keşkek Karaman düğünlerinde olmazsa olmaz bir tatdır. Keşkek yemeği Unesco’nun Somut olmayan kültürel Türk mirası listesinde yerini almaktadır. Karaman yemeklerini yöresel yemek satan restoranlarda veya evlerde yeme şansınız bulunmaktadır.

Calla Yemeği

Calla yemeği Karaman’ın en lezzetli ve tercih edilen yemekleri arasındadır. Evlerde ve fırınlarda bu lezzeti bulmak mümkündür. Genelde restoranlarda bulunmayan bir lezzettir. Ama Karaman da bulunan kasap ve fırınlarda bu lezzeti tatmanız mümkün olmaktadır.

Odun ateşinde ve güvecin içinde kuzu eti ve sebzelerin yaklaşık dört saat pişirilmesiyle elde edilen çok lezzetli bir yemektir. Lezzetini odun ateşinden ve yemeğin içine koyulan kuzu iç yağından almaktadır. Pişirildiği süre boyunca hiç hava almayacak şekilde muhafaza edilir.

Calla yemeği Karaman’a geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biri olarak yerini alır. Kasap veya fırınlarda tadabileceğiniz özel bir yemektir.

Arabaşı Çorbası

Karaman’ın bilinen lezzetlerinden biridir. Evlerde veya restoranlarda bulunabilen bir çorba çeşitidir. Türkmenlerden gelerek yaygın bir lezzet olduğu söylenmektedir.

Karaman’da da bulunan yöresel bir lezzet olan bu çorabının adı yemeklerin arasında yemesi sebebiyle ara aşı olarak kullanılırken zamanla arabaşı kelimesine dönüşmüştür. Bazı yerlerde arap aşı olarak bile kullanılmaktadır. Konya ve Karaman bölgesinde daha çok tercih edilse de ülkemizin dört bir yanında bu isimle yapılan çorbalar bulunmaktadır. Kış aylarında daha çok tüketilen bir yemek olarak karşımıza çıkar. Bol acılı olarak hazırlanması bunun sebepleri arasında yer almaktadır.

Türkmenlere has olarak üretilen bu çorba zamanında keklik etiyle yapılırken günümüzde tavuk veya hindi etiyle yapılmaktadır. Arabaşı çorbasının en büyük özelliği muhallebi kıvamında hazırlanan bir hamur ile tüketilmesidir. Çorba yerken bu hamuru çorbaya ilk düşürenin bir sonraki arabaşını yapması gerektiğine inanılır. Bu sayede halk arasında sıcak sohbetlerin ve sosyal ortamların oluşmasının amaçlandığı düşünülmektedir.

Bıldırcın Dolması

Karaman’da yetiştirilen bıldırcınların etiyle yapılan bir lezettir. Genelde restoranlarda yapılmaktadır.

Bıldırcın eti sevenlerin severek tükettiği Karaman’ın meşhur lezzetlerindendir. Bıldırcın için tereyağında kavrularak hazırlanır. Bıldırcın önce kızartılır ve sonra doldurulup fırında pişirilir. Kokusu ve lezzetiyle yiyenleri etkileyen bir lezzettir.

Karaman gezinizde yemek yediğiniz restoranlarda mutlaka bulabileceğiniz bir yemek çeşiti olarak karşınıza çıkacaktır. Bıldırcın dolmasını mutlaka tatmanızı öneririz.

Batırık

Bulgurla yapılan ve Karaman yöresel lezzetleri arasında olan bir tattır. Mersin yöresinde de meşhur bir lezzettir.

Batırık farklı çeşitlerde yapılabilen bir yemektir. Adını yapılış şeklinden almaktadır. Sulu olarak yapılan batırık çorba şeklinde olmaktadır. Köfte halinde yapılanı ise mercimek köftesine benzeyen lezzetli bir yemektir.

Genelde Karaman’da yaşayan kadınların günlerinde tercih ettiği pratik bir lezzet olarak yerini almaktadır. Evlerde veya yöresel lezzet duraklarında bulabileceğiniz bir yemektir.

Çullama

Karaman’da yapılan ve yöreye özgü etlerden lezzetini alan bir yemektir. Bir tür köfte çeşiti olarak sevilen lezzetlerdendir. Karaman da çok yenilen bir yemektir. Şehre geldiğinizde tatmanız gereken lezzetler arasında yer alır.

Geleneksel köfteden farklı olarak yapılmaktadır. Kıyma ve içine haşlanmış pirinç koyularak kızartma veya haşlama yapılarak tüketilmektedir. İçinde yer alan malzemeler köfte içinde olanlarla aynıdır sadece haşlanmış pirinç eklenir.

Çullamayı  restoranlarda veya geziniz sırasında uğradığınız yerlerde tatma şansınız olur.

Zeyve Kebabı

Karaman’ın en meşhur lezzetlerinden biri de Zeyve kebabıdır. Yapılış şekli ve kullanılan etler sebebiyle tadı çok güzel olmaktadır. Yöredeki hayvanların etleri doğal ve lezetli bitkileri tüketmeleri sebebiyle çok lezetlidir.

Zeyve kebabı saçta pişirilen et ve sebze çeşitleri kuyruk yağında yapılması sebebiyle çok lezzetli, bir yemek haline gelmektedir. Karaman yöresinde yemeğin üzerine pide basılarak yenmektedir. Çok tercih edilen bir kebap türüdür.

Sadece Karaman’a özgü olan bu lezzeti Karaman ziyaretinizde mutlaka yemenizi tavsiye ederiz.

Eğey Dolması

Karaman’da bir çok farklı çeşitte dolma yapılmaktadır. Özel günlerde yapılan bu lezzette en çok sevilen yemekler arasında yer alır. Köylerde çok yapılan bir yemek türüdür.

Karaman da yapılan dolma çeşitleri arasında Eğey dolması da yer almaktadır. Koyun veya keçinin göğüs kısmı kesilerek içine iç harç koyulur ve pişirilir. Lezzeti ve kokusuyla etkileyen bir yemektir. Farklı bir lezzet denemek isterseniz mutlaka yemeniz tavsiye edilmektedir.

İlisıra Dolması

Karaman’da özel günlerde yapılan bir yemektir. Genelde köylerde daha rahat bulabileceğiniz bir lezzet olarak karşınıza çıkar.

Eski ismi İlisıra olan köyün ismiyle anılan bir çeşit dolmadır. Kuru patlıcan, kuzu eti ve bulgur ana malzemeleriyle hazırlanmaktadır. Köyün tarihi Roma dönemine kadar dayanmaktadır.

Düğünlerde çok yapılan bir yemektir. Karaman’a özel olan lezzetlerden bir tanesi de bu dolmadır. Karamanda Yöresel yemek sunan restoranlarda veya evlerde sıkça bulunan bir lezzettir.

Zerde Tatlısı

Karaman yöresine has olarak yapılan lezzetli ve görüntüsü de bir o kadar güzel olan tatlıdır.

Ana malzemeler arasında nişasta ve pirinç yer almaktadır. İçerisine koyulan zerdeçal ile hem lezzet hem de görüntü olarak dikkat çekmektedir.

Karaman’a yaptığınız ziyaretlerinizde mutlaka yemeniz gereken şifalı bir tatlıdır.

Guymak Tatlısı

Karaman ve Konya’da yapılan lezzetli bir tür helvadır.

Höşmerim adıyla da bilinmektedir. İçinde un, kaymak, şeker, tereyağ malzemeleri yer alır. Kavrularak yapılan ve lezzetine doyulmayan bir tatlıdır.

Her yörede farklı olarak anılsa da Karaman gezinizde yemeniz gerekenlerin başında yer alır. Hatta eve dönerken yanınıza alarak sevdiklerinize de götürebileceğiniz bir lezzettir. Pastanelerde satılan ünlü bir Karaman tatlısıdır.

Ermenek Helvası

Karaman Ermenek’te en meşhur tatlılar arasında yer almaktadır. Pastanelerde ve bazı köylerde tadabileceğiniz bir lezzettir.

Ermenek helvası yapımı diğer helvalardan farklıdır. Helvanın içine şeker yerine üzüm pekmezi koyularak yapılmaktadır. Bu sayede daha yoğun ve lezzetli olması sağlanır.

Karaman gezinizde satın alabileceğiniz ve sevdiklerinize hediye edebileceğiniz tatlılar arasında yerini almaktadır.

 

Bunların yanı sıra, Aside Çorbası,Aşıran Pilavı,Bulgurca,Bulgur Vurması,Nahnili Keşkek,Yuka Ekmek Tatlısı,Toyga Çorbası,Patlıcan Kebabı,Erikli,Sulu Pilav,Mercimekli Yahni,Mercimekli Bulgur Pilavı, Palize gibi seçeneklerde vardır.Şehirde yemek yenecek yerler çoğunlukla merkezde ve çevre ilçelerde yer alır.Karamnanda keyifli bir tatil için hem gezebilir hemde yöresel lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.